More brands from

    New Citizen House

    Odense, Denmark

    Photo Credits: Claus Løgstrup

    A place for the people


    The Citizen House in Odense, Denmark is the result of a participatory process actively involving inhabitants in the creation of a dynamic and lively center. Thanks to a gold finish and the use of light, the building has become an attractive meeting point.

     

    Providing space for citizens

    The building needed to be open, welcoming, and also recognizable. The designers therefore decided to limit changes to the existing façade, simply giving it a new gold finish – brought alive with light.

     

    During the day, the golden façade designed by AI Architects & Engineers glows under natural light, and at night it is  illuminated by LED recessed lights made with special eW Graze QLX Powercore luminaires.

     

    “We wanted to create a high-performance urban hub – something that people would love and remember,” said Tomas Snog, Architect. “All we did was to provide space and light.”

     

    AI Architects & Engineers developed the project with the support of technicians at Signify and its value-added partner Dalgsgaard. Designing the façade together with its lighting was a particularly difficult adventure, as engaging as it was enjoyable. It required the development of a large, 5-meter high model that we used to verify how the lights would actually work in reality. A mistake with the lighting would have compromised a large part of the project, so the designers focused maximum effort on this.

     

    Point of reference and orientation

    During the day, the golden façade glows under natural light, and at night it is illuminated by LED recessed lights made with special eW Graze QLX Powercore luminaires. The drama of the golden exterior is matched internally by a large empty space whose main point of interest is a sculptural stair known as the “Harry Potter Staircase”. It is a point of reference and orientation for anyone moving through the Citizen House. The selected lighting system offers a broad spectrum of configurations of intensity and color. However, the architects preferred not to fully exploit this possibility, except on a few special occasions. It should be clear that the building was not designed to be observed from outside, but to be used from inside.

     

    Social and urban impact

    The architecture of the “Bogernes Hus” is designed for its users – thanks to the use of gold, light and, most importantly, citizens’ involvement in defining the concept. This is demonstrated by its success with the public and a wealth of positive feedback.

     

    Architectural integration of light 

    The warm white lights are housed in gold-colored aluminum bars that are an integral part of the architectural design. Using integrated LEDs made it possible to obtain a continuous, smooth, and uniform surface: a stage set for life inside the building. 

     

    Balancing esthetics, running costs, and maintenance

    The lighting system brings the building to life and guarantees optimum performance in termsof visual effects, running costs, and maintenance. According to architect Thomas Snog, “this is perhaps the secret to its success.”

    Project credits

    Client:

    Municipality of Odense

     

    Lighting Design:

    AI Architects & Engineers

    Signify

     

    Architect:

    AI Architects & Engineers

     

    Structural engineering:

    Henry Jensen A/S

     

    Installer:

    Bravida

     

    Share this page:

    Learn more about LED Lighting


    Browse our growing library of educational materials to keep you informed about critical and often confusing issues related to LED lighting technology.