You are now visiting our Global professional lighting website, visit your local website by going to the USA website

More brands from

    Channel Center Garage

    Boston, Massachusetts, USA

    Photo Credits: Steve Dunwell Photography

    Parking garage integrates colorful creativity


    The Fort Port Channel neighborhood in Boston, Massachusetts, USA, is an urban atmosphere designed to foster collaboration and entrepreneurship. The area is home to the innovation and arts districts, where professionals make developments in business, technology, and the arts on a daily basis. To encourage creativity and forward thinking, the architecture incorporates modern design and advanced technology. The Channel Center Garage was built to illuminate the artistic district of Boston with a dynamic LED lighting system, as buildings in the Fort Point Channel are required to have innovative design.

    CV Properties, LLC commissioned Spalding Tougias Architects, Inc., (STA), to create a garage that would serve the neighborhood need for parking while reflecting the nature of the arts district. STA proposed placing a metal scrim over a concrete structure that would function as a canvas for a public art installation through a creative lighting system. Working with a creative design team composed of neighborhood graphic artist Joanne Kaliontzis, lighting designer, Available Light, and technical assistance from signage company Bunting Graphics, the team conceived and executed a colorful, intelligent lighting solution to transform the simple concrete structure with a bright design appropriate for Boston's art district.

    With a lighting solution from Color Kinetics, the design team was able to enliven the scrim and create a backdrop for a new urban park. ColorGraze MX Powercore luminaires and iColor Flex LMX nodes were installed on all four of the garage façades. The design team developed architectural integration details to seamlessly marry the lighting with the perforated and painted aluminum panels.

    When conceiving this artistic project, energy efficiency was a critical consideration for the design team. "We needed a lighting solution that had color, flexibility, energy efficiency, and excellent light control," said Gregg Spalding, project architect. "Early technical assistance from Color Kinetics and the functionality of the lighting system played an important factor in selecting Color Kinetics."

    Bringing together energy efficiency, dynamic lighting, and a new space for community art, the Channel Center Garage is the newest addition to a vibrant district.
    Project credits

    Lighting Designer/Architect

    Gregg Spalding, Spalding Tougias Architects, Inc.


    Lighting Design:

    Available Light, Derek Barnwell


    Contractor:

    Suffolk Construction

    Electrical Contractor:

    McDonald Electric


    Graphic Design:

    Joanne Kaliontzis, studio51 design

    Share this page:

    Related cases

    Auckland Ferry Building

    Christchurch International Airport Air Traffic Control Tower

    Learn more about LED Lighting


    Browse our growing library of educational materials to keep you informed about critical and often confusing issues related to LED lighting technology.